top of page
Search
Kmetija Banfi

Kolač z ajdovo kašo in čokolado

Updated: Dec 26, 2023

Sestavine:

  • 2 jajci

  • 80 g ajdove kaše Kmetija Banfi

  • 8 g masla

  • 60 g sladkorja

  • 200 g mlete čokolade ali kakava

  • 1/2 pecilnega praška

  • 35 g bele moke

  • pest seseklajnih lešnikov ali orehov (poljubno)

Sestavine za premaz:

  • 3 žlice marelične marmelade (lahko tudi katera druga - ribez, malina, jurka)

  • 35 g masla

  • 90 g čokolade za kuhanje


Priprava:

  1. V kozico nalijemo vodo in jo pristavimo na štedilnik. Ko voda zavre vanjo stresemo ajdovo kašo in jo kuhamo 15 minut.

  2. Jajca razdelimo na rumenjake in beljake. V mikrovalovni prečici rahlo raztopimo maslo.

  3. Penasto vmešamo s električnim mikserjem maslo, rumenjake ter sladkor. Mešamo nekje 3 do 4 minute.

  4. Beljake stepemo v trdi sneg.

  5. Ajdovo kašo odstavimo, odcedimo in damo ohlajat.

  6. Pečico prižgemo in nastavimo, da se ogreje na 170°C.

  7. Zmešamo med sabo moko, čokolado in pecilni prašek. Poljubno dodamo lešnike.

  8. Ročno vmešamo mešanico moke, čokolade in pecilnega praška k mešanici rumenjakov, sladkorja in masla.

  9. Dodamo toplo ajdovo kašo in ročno premešamo. Topla ajdova kaša bo povzročila, da se čokolada lepo raztopi in maso poveže med sabo.

  10. Nežno ročno vmešamo sneg iz beljakov.

  11. Izberemo manjši ampak višji pekač, saj se bo masa med peko nekoliko dvignila. Pekač obložimo s peki papirjem. Zmes vlijemo v pekač ter pečemo 20 minut.

  12. Kolač vzamemo iz pekača in ga damo ohlajat. Odvijemo robove papirja za peko.

  13. Ohlajen kolač premažemo z marmelado.

  14. V posodo za kuhanje nalijemo malo vode in postavimo na štedilnik. V manjšo posodo zakuhanje nalomimo čokolado za kuhanje in dodammo maslo ter stopimo nad paro.

  15. Stopljeno čokolado prelijemo čez kolač. Pustimo, da se ohladi, narežemo na poljubne kose in postrežemo.



Dober tek!




Ajdova kaša, Kolač z ajdovo kašo in čokolado, slastni kolač
Kolač z ajdovo kašo in čokolado



46 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page