Produkti

Bučno olje ali "Studenec mladosti"

 

Naše bučno olje je predelano iz doma pridelanih buč sorte slovenska golica. Z avtohtono sorto skrbimo za kakovost, okus in barvo bučnega olja, prav vsaka od teh treh značilnosti pa je za nas zelo pomembna. Bučno olje je značilen prekmurski izdelek, ki ga v večini tukajšnjih gospodinjstev uporabljajo pri izdelavi slaščic, cvrtju rib, pripravi solat, prelivih za sladoled ipd.

Bučno olje vsebuje trigliceride, fitosterole, beljakovine, minerale (magnezij, kalcij, silicij, selen in cink), nenasičene maščobne kisline in vitamine (A, B1, B2, C, D in E). Značilno zeleno rdečo barvo mu dajejo klorifilu podobne snovi.

Bučno olje ima več pozitivnih lastnosti. Zdravilni učinek bučnega olja je, da lajša vnetja in preprečuje nastanek rakavih tvorb. Znanstveniki so ugotovili, da bučno olje zmanjšuje slab holesterol in visok krvni tlak ter krepi delovanje mehurja. Vsebuje tudi delta-7-sterol, ki deluje proti povečanju prostate.

 

 

Ajdova kaša

Naša ajdova kaša je predelana iz doma pridelane ajde avtohtone sorte čebelica. Z avtohtono sorto skrbimo za kakovost in okus ajdove kaše. Ajdova kaša je hranilno najbolj bogato žito, ki bi ga morali večkrat tedensko vključevati v jedilnik. 

V eni sami skodelici ajdove kaše se najde kar 86 miligramov magnezija. Ta omogoča uravnavanje pretoka krvi in preprečuje strjevanje krvi, vpliva na boljši krvni obtok, torej zmanjšuje visok holesterol in visok krvni pritisk ter pripomore k zaščiti bolezni srca. Ajdova kaša prav tako vsebuje flavonoide, ki delujejo protivnetno in protibiotično ter dvigujejo imunski sistem.

Primerna je za sladkorne bolnike, saj njene sestavine omogočajo upočasnjen prehod škroba iz prebavil v kri. Ajda je obogatena z vitamini in minerali, saj v njej najdemo tiamin, riboflavin ter druge vitamine B-skupine. Sestavine v zrnju varujejo telo pred škodljivimi vplivi sevanj, preprečujejo gangrene in ozebline ter pospešujejo prepustnost kapilar. Holin v zrnju izboljšuje delovanje jeter, z njo pa svoje telo poleg magnezija obogatite  tudi z železom, cinkom, fosforjem in selenom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fižol ali "Meso bogatih" 

Naš fižol je pridelan po predpisih kmetijskih urepov iz aktivnosti Kmetijsko okoljske podnebne spremembe. Skrbimo za kvalitetni pridelek, ki vsebuje čim manj pesticidov in veliko vloženega ročnega truda.

Suhi fižol ima visoko energijsko vrednost, saj 100 g vsebuje kar 335 kalorij, ki jo predstavljajo ogljikovi hidrati, ki zavzemajo 55 odstotkov od vseh sestavin v zrnju.

Če fižolovo zrnje namočite v hladni vodi in ga kuhate zelo počasi, ohrani tako rekoč vso svojo hranilno vrednost.

Fižol vsebuje železo, baker, cink, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan in selen ter vitamin B. Folati, ki jih vsebuje, znižujejo raven homocisteina, katerega kopičenje na stenah žil povzroča tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. Vlaknine v fižolu pomagajo iz telesa izločati tudi slab holesterol. Fižol vsebuje celo snovi, ki preprečujejo nastanek nekaterih oblik raka. Na krvni sladkor dobro vpliva njegov nizek glikemični indeks, zato je koristen tudi za ljudi z visokim krvnim tlakom. 

Rose Mari Banfi - nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji

 

Kupšinci 62

9000 Murska Sobota

kmetijab@gmail.com / Tel.: 040/677-520

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Google+ Icon

© 2020 by Kmetija Banfi

Urejanje in lektoriranje: Lea Vöröš

-Urejanje in prevod: Simon Sovič