top of page

Izdelki

Bučno olje ali "Vodnjak mladosti"

Naše bučno olje izdelujemo iz domačih buč sorte "Slovenska Golica". Globoko skrbimo za kakovost, okus in barvo bučnega olja, zato izberemo to avtohtono vrsto. Bučno olje je tipičen prekmurski izdelek, ki ga gospodinjstva med drugim najpogosteje uporabljajo pri pripravi puščav, cvrtju rib, pripravi solat in sladolednem prelivu.

U

Bučno olje vsebuje trigliceride, fitosterole, beljakovine, minerale (magnezij, kalcij, silicij, selen in cink), nenasičene maščobne kisline in vitamine (A, B1, B2, C, D in E). Tipično zeleno rdečo barvo dobi iz snovi, podobnih klorofilu.

Bučno olje ima veliko pozitivnih lastnosti. Zdravilni učinek olja je, da lajša vnetja in preprečuje nastanek rakavih tvorb. Znanstveniki so odkrili, da bučno olje zmanjšuje slab holesterol in visok krvni tlak, hkrati pa krepi delovanje mehurja. Vsebuje Delta-7-sterol, ki deluje proti povečanju prostate.

U

Bučno olje

Ajdova kaša

U

Naša ajdova kaša je narejena iz domače ajde avtohtone sorte "Čebelica". Izdelujemo avtohtono sorto, ker ima ajdova kaša tako višjo kakovost in boljši okus. Pomembno je vedeti, da je ajdova kaša ena najbolj hranljivih pšenic, ki bi morala biti na naših jedilnikih večkrat na teden.

Samo ena skodelica ajdove kaše vsebuje 86 miligramov magnezija. Magnezij omogoča uravnavanje krvnega obtoka, preprečuje strjevanje krvi, izboljšuje krvni obtok, znižuje povišan holesterol in visok krvni tlak ter prispeva k preprečevanju bolezni srca. Ajdova kaša vsebuje tudi flavonoide, ki delujejo protivnetno, antibiotično in dvigujejo imunski sistem.

U

Primerna je za bolnike s sladkorno boleznijo, saj njene sestavine omogočajo počasnejši prehod škroba iz prebavnega sistema v kri. Ajda je obogatena z vitamini in minerali. V njem najdemo tiamin, riboflavin in druge skupine vitamina B. Sestavine v zrnu ščitijo telo pred škodljivimi vplivi sevanja, preprečujejo gangrene, ozebline in pospešujejo prepustnost kapilar. Holin, ki ga najdemo tudi v zrnju, izboljša delovanje jeter. Skratka, z ajdo obogatite svoje telo tudi z magnezijem, železom, cinkom, fosforjem in selenom.

U

Fižol ali "meso bogatih"

 

Naš fižol je narejen v skladu z uredbo kmetijskih ukrepov v okviru kmetijsko-okoljsko-podnebnih dejavnosti. Ustvarimo kvaliteten izdelek, ki vsebuje čim manj pesticidov in veliko ročnega dela.

U

Suhi fižol ima visoko energijsko število, saj 100 gramov vsebuje 335 kalorij. 55% vseh sestavin so ogljikovi hidrati. Če fižolova semena namočite v mrzlo vodo in jih kuhate zelo počasi, ohrani skoraj vso svojo hranilno vrednost.

U

Dekani vsebujejo železo, baker, cink, magnezij, fosfor, kalcij, kalij, mangan, selen in vitamin B. Folati, da vsebuje nižji homocistein, katerega kopičenje na stenah krvnih žil poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Vlaknine v fižolu pomagajo telesu odpraviti slab holesterol. Fižol vsebuje celo snovi, ki preprečujejo nekatere oblike raka. Njegov nizek glikemični indeks je dober za krvni sladkor, zato je dober tudi za ljudi z visokim krvnim tlakom.

bottom of page