Sestavine:
1 piščanec
sol
poper
200 ml piščančje juhe
40 g posušenih jurčkov
100 g ajdove kaše Kmetija Banfi
250 ml vode
2 čebuli
2 korenčka
2 žlici olja
Priprava:
Zavremo 250 ml vode in vanjo dodamo jurčke. Namakamo jih nekje 20 minut.
Piščanca očistimo.
Jurčke drobno nasekljamo.
Ajdovo kašo damo v lonec, zalijemo z vodo in pustimo, da zavre in jo nato na zmernem ognju kuhamo 7-8 minut.
Čebulo olupimo in narežemo na kocke.
Korenček olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke.
V ponvi segrejemo olje in pražimo čebulo 2-3 minute, nato dodamo korenček in pražimo še 2-3 minute.
Dodamo gobe in dušimo še 4-5 minut. Zalijemo z malo vode
Dodamo kuhano kašo, sol in poper po okusu. Zalijemo z vodo, dobro premešamo in kuhamo 4-5 minut.
Z ohlajenim nadevom nadevamo piščanca, vendar ne pretesno, ker se zmes med peko še napihne. Odprtino lahko zapremo z lesenimi nabodali. Del nadeva lahko porinemo pod kožo na prsih in bedrih.
Korenček in čebulo na grobo narežemo in ju enakomerno razporedimo po pekaču.
V pekač vlijemo 250 ml piščančje juhe, nato pa piščanca pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pekač postavimo na najnižjo rešetko v pečici, ogreto na 180°C, in pečemo 40-50 minut. Med pečenjem krače večkrat prebodemo z lesenim nabodalom, da odteče maščoba.
Temperaturo pečice zmanjšamo na 170°C, odstranimo alu folijo in piščanca obrnemo ter polijemo s stopljeno maščobo.
Pečemo še približno 2 uri in vsake toliko prelijemo z maščobo z dna pekača in piščanca po potrebi obrnemo. Če začne piščanec preveč temneti, ga pokrijemo s peki papirjem ali alu folijo.
Dober tek!
Comments